Nowa droga, dziecięca joga

Nowa droga, dzięcięca joga - projekt grupy nieformalnej, której osobowości prawnej użyczyła Fundacja Empatio realizowany był w terminie: 14.08.2020-12.09.2020. W ostatnim czasie młodzież i dzieci doświadczają  izolacji społecznej, przez co wzrasta poziom stresu i osamotnienia. Dzieci nie mając kontaktu z rówieśnikami, nie umieją samodzielnie zorganizować sobie aktywności. Sytuacja wynikająca z COVID-19 wymuszała na młodych pozostanie w domach i zwiększenie ilości czasu spędzanego przed komputerem, co sprzyjało również braku aktywności fizycznej i zwiększeniem masy ciała.  W ofercie ełckich klubów sportowych oraz organizacji pozarządowych nie znajdują się zajęcia z jogi dla dzieci. Mamy skupione w grupie nieformalnej zauważyły potrzebę organizacji tego typu zajęć, odpowiadających jednocześnie na wiele potrzeb dzieci. Joga zapewnia rozwój na wielu płaszczyznach: mobilności ciała, dbania o zdrową postawę, relaksację, uczestnictwo w grupie, świadomość własnego ciała, praca na własnych emocjach. Niewątpliwym atutem było prowadzenie zajęć na świeżym powietrzu (na terenie plaży miejskiej na Barankach), co sprzyjało redukcji efektów izolacji. Zajęcia miały charakter otwarty. Warsztaty dofinansowane były ze środków budżetu miasta Ełku.